Filmska naSTAVa @ online

interaktivan je program namijenjen osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima te učiteljima, nastavnicima i profesorima diljem Republike Hrvatske. Na platformi Filmske naSTAVe@online dostupni su neprofesijski kratkometražni filmovi svih filmskih rodova te različitih nacionalnih kinematografija, uključujući i hrvatsku. Riječ je o filmovima djece i mladih koji su nagrađeni na Reviji hrvatskoga filmskog stvaralaštva djece te na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu.

Dostupna je

diljem RH kako bi se time potaknuo ravnomjeran razvoj audiovizualne pismenosti, neovisno o geografskoj lokaciji. Zbog engleske verzije platforme, dostupna je i šire.

Platforma

omogućuje aktivno sudjelovanje u kreativnom nastavnom procesu i pruža unaprijed oblikovana pitanja za vođenu diskusiju te je besplatna za korištenje. Time se omogućuje provođenje filmskog obrazovanja u školama.

Učenici + nastavnici

tijekom jednoga školskog sata imaju priliku na platformi pogledati niz raznovrsnih kratkometražnih filmskih djela mladih filmskih autora, nagrađenih na revijama HFS-a.

Uvodnim videomaterijalima

voditelji NaSTAVe motiviraju sudionike na ulazak u svijet filma te filmskog stvaralaštva djece i mladih. Nakon njih, slijedi projekcija kratkometražnih filmova djece i mladih.

Od nastavnika se potom očekuje vođenje diskusije s učenicima uz usmjerena pitanja, oblikovana prema posebno izrađenim metodičkim predlošcima, također dostupnim na platformi. Učenici nakon toga imaju priliku na istoj digitalnoj platformi ponovo pogledati filmove te samostalno odgovoriti na pripremljena pitanja u obliku kviza uz pomniju analizu sadržaja, i to na interaktivan način. Navedeno podrazumijeva stjecanje temeljnih filmoloških znanja, razvijanje filmske pismenosti i razumijevanje filmskoga jezika.

Zahvaljujući ovoj platformi, učenici imaju priliku u učionici pogledati raznovrsna nagrađivana filmska djela mladih generacija. Prikazivanjem filmova njihovih vršnjaka, sudionike Filmske naSTAVe@online, između ostalog, motiviramo na to da se i sami okušaju u filmskom stvaralaštvu.