Filmska naSTAVa @ Tuškanac

U kultnom okupljalištu filmofila, kinu Tuškanac, školske godine 2012./2013. počela je Filmska naSTAVa – jedinstven program filmske pismenosti na području Republike Hrvatske. Filmska je naSTAVa jedini filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je za sve polaznike potpuno besplatan. Održava se svake godine u najmanje dvama ciklusima: tijekom zimskih i proljetnih učeničkih praznika.

Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa, učenici imaju priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije svakoga od tih filmova, slijede njihova analiza i intepretacija, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskoga jezika.
Cilj je programa filmski odgajati mlade, stvarati filmski pismenu kinopubliku, pozitivno utjecati na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske, a svime navedenim dati potporu hrvatskoj filmskoj produkciji i cjelokupnoj audiovizualnoj zajednici.

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica dr. sc. Ane Đordić i izv. prof. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Programu su dali preporuku

Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu, portal medijskapismenost.hr te Ministarstvo znanosti i obrazovanja (temeljem pozitivnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje).

S obzirom na sve veći interes srednjoškolaca za programom Filmske naSTAVe@Tuškanac, ali i njihovih nastavnika koji su i sami počeli spontano pohađati Filmsku naSTAVu kako bi stekli filmološka znanja koja nisu imali prilike stjecati tijekom studija, bilo je jasno da će se program trebati proširiti. Usto, na cikluse Filmske naSTAVe u Tuškancu počeli su se prijavljivati i studenti, ali i osnovnoškolci. Uz održavanje Filmske naSTAVe@Tuškanac kao primarnog programa, Hrvatski je filmski savez odlučio kreirati Filmsku naSTAVu@online u obliku digitalne platforme.