Prvi ciklus radionice „Digitalna filmska naSTAVa“ za mlade do 25 godina održava se u zadnjem tjednu veljače u okviru projekta „HFS online“. Prijave traju do 16. veljače 2022.

HFS online novi je projekt Hrvatskog filmskog saveza i partnerske udruge Blank filmski inkubator. Nastao je kao odgovor na još veću potrebu ciljanih skupina, koje su novonastalom situacijom najviše pogođene, da uključeno konzumiraju kulturu te razvijaju nove vještine i znanja pomoću filmskog medija. Digitalna filmska naSTAVa jedna je od šest interaktivnih radionica projekta, a namijenjena je djeci i mladima do 25 godina diljem Republike Hrvatske. 

Tako Digitalna filmska naSTAVa predstavlja svojevrsnu nadogradnju programa Filmske naSTAVe u kinu Tuškanac koji je u prethodnoj godini zbog pandemije koronavirusa bio prisiljen svoj dom preseliti u onlineokružje. Tada je u dvama ciklusima sudjelovalo više od 500 polaznika iz cijele Hrvatske, a ove vam godine pripremamo ukupno četiri ciklusa: tri u sklopu projekta HFS online te jedan samostalni ciklus od 19. do 23. travnja 2022., čije će prijave biti naknadno otvorene.

Polaznici će u svakome ciklusu putem digitalne platforme imati priliku pogledati pregršt raznovrsnih, umjetnički relevantnih, a mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana imajući na umu njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost polaznika. Nakon projekcije svakoga od tih filmova slijede njihova analiza i interpretacija, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskoga jezika.Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi voditeljicaFilmske naSTAVe u kinu Tuškanac dr. sc. Ane Đordić i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje tajnice Hrvatskoga filmskog saveza.

Prvi ciklus Digitalne filmske naSTAVe održat će se tijekom zimskog odmora učenika: od 21. do 25. veljače 2022. od 10:00 do 14:00 sati. Prijave za navedeni ciklus traju do 16. veljače 2022., a prijaviti se možete na https://online.hfs.hr/prijave. Prijave su omogućene i za sljedeća dva ciklusa koja će se održati od 18. do 28. kolovoza 2022. te od 10. do 20. listopada 2022.

Za dodatne informacije o projektu HFS online obratite se e-poštom na martina.kolaric@hfs.hr

Projekt se realizira u partnerstvu s udrugom Blank filmski inkubator, a sufinanciran je uz potporu Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Umjetnost i kultura online (405.790,00 HRK) i Ministarstva kulture i medija iz državnog proračuna (71.610,00 HRK). Ukupna vrijednost projekta je 477.400,00 HRK. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Hrvatskoga filmskog saveza.