Više od 200 učenika, studenata i nastavnika sudjeluje na zimskom ciklusu Filmske naSTAVe u kinu Tuškanac koja se odvija uživo na online platformi!

Zimski praznici i ove su godine u znaku besplatne filmskoobrazovne radionice u kinu Tuškanac. Skoro tristotinjak mladih lica danas je potvrdilo da je vrijeme posvećeno besplatnim filmskim radionicama dobar način provođenja praznika. Nastava će se odvijati od 11. do 15 siječnja uživo na online platformi.

Hrvatski filmski savez u suradnji s produkcijskom kućom Factum opet provodi aktivne zimske praznike, i to za više od dvjestotinjak učenika, studenata i nastavnika diljem Hrvatske. Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju ‒ jedini je filmskoobrazovni program namijenjen učenicima i nastavnicima te je potpuno besplatan.

Nastava je započela analizom filma Djeca tranzicije nakon kojeg je slijedila žustra rasprava, a teme su bile raznovrsne ‒ od filmske teorije do snažnih društvenih, socioloških priča vezanih uz film. Na kraju se tražila još koja rečenica više, a komentari polaznika već su danas iznimno pozitivni.

„Ovdje sam prvi put i uistinu mi se svidjelo! Veselim se sutrašnjem satu”, komentirala je na kraju današnje analize polaznica Sara Ilić.

„Bilo je jako dobro. Hvala i lijep pozdrav. Živio hrvatski film!” piše polaznica Kristina Varda.

„Nema boljeg načina od započinjanja novog tjedna od slušanja filmske glazbe, gledanja sjajnih dokumentarnih filmova te analize i interpretacije sa skoro 200 zainteresiranih učenika, studenata i nastavnika iz cijele Hrvatske. Naravno, započeo je još jedan ciklus naše Filmske naSTAVe koja me uvijek iznova oduševi svježim idejama, nekim uočenim filmskim detaljima i zapažanjima te mogućnošću upoznavanja i komuniciranja s već poznatim, ali i novim zaljubljenicima u filmsku umjetnost.”, rekla je doc. art. Jelena Modrić, predavačica i jedna od osnivačica Filmske naSTAVe u kinu Tuškanac.

Pred nama su još četiri nastavna dana, a posebno nas veseli što za srijedu možemo najaviti i gostovanje profesora Nenada Puhovskog, jedne od ključnih osoba u razvoju suvremenoga hrvatskog dokumentarca. Autor je nagrađivanih, ali i žestoko osporavanih filmova, producent više od 70 dokumentaraca, a bio je i voditelj jedinog magistarskog studija dokumentaristike u jugoistočnoj Europi na ADU u Zagrebu. Za svoj rad na polju dokumentaristike, posebice za  pokretanje i vođenje ZagrebDoxa, 2009. godine dobiva nagradu Europske mreže dokumentarnog filma (EDN).

Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte na martina.kolaric@hfs.hr