Korisno, poticajno, zanimljivo, zabavno, ležerno i s mjerom: tako su polaznici opisali ovaj zimski ciklus Filmske naSTAVe koji se održao online ali uživo od 11. do 15. siječnja u suradnji s produkcijskom kućom Factum

Tijekom zimskog ciklusa Filmske naSTAVe u kinu Tuškanac polaznici su gledali pet dokumentarnih filmova nastalih u Factumu, najznačajnijoj hrvatskoj nezavisnoj dokumentarnoj produkcijskoj kući koja je u dvadeset godina postojanja realizirala više od 80 dokumentarnih filmova koji su osvojili niz međunarodnih nagrada.

Nakon online gledanja filmova, polaznici su putem online platforme zajedno s predavačima analizirali i interpretirali čime su stjecali filmsku pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskog jezika.

U srijedu, 13. siječnja na Filmskoj naSTAVi ugostili smo i Nenada Puhovskog, jedne od ključnih osoba u razvoju suvremenog hrvatskog dokumentarca. Profesor Puhovski nakon predavanja komentirao je da je uživao na predavanju i odgovarajući na brojna pitanja koja su mu polaznici postavljali. 

Na ovom ciklusu sudjelovalo je više od 200 polaznika, a na kraju su pohvalili dobru organizaciju nastave i izbor filmova. Svidjelo im se i online održavanje nastave jer su je tako mogli pohađati i oni koji nisu iz Zagreba.

“U ovome zimskom ciklusu ponovo me oduševila činjenica da je toliko mladih ljudi spremno tijekom svojega zimskog odmora dodatno se educirati, i to svojevoljno! Mogli su odabrati svoje praznike provesti u dokolici, no odabrali su Filmsku naSTAVu. Zato zaslužuju svaku pohvalu. Naime, to su klinci koji će biti nositelji pozitivnih promjena u našem društvu. Također, htjela bih naglasiti i da kolege nastavnici, koji tijekom praznika imaju niz radnih obveza, sudjelovanjem u našoj Filmskoj naSTAVi pokazuju nevjerojatan entuzijazam i želju za vlastitim usavršavanjem, kao i želju da novostečena znanja prenesu učenicima. Na takvima počiva naš obrazovni sustav! Suradnja s Factumom bila je sjajna i jako mi je drago da smo mogli ugostiti prof. Puhovskog od kojeg su naši polaznici mogli mnogo naučiti. Ukratko, jedva čekam proljetni ciklus, a dotad: živjela nam Filmska naSTAVa i živio hrvatski film!” komentira jedna od osnivačica i predavačica na Filmskoj naSTAVi u kinu Tuškanac prof. Ana Đordić.

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Program se održava uz financijsku podršku Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Agencije za elektroničke medije, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte na martina.kolaric@hfs.hr