Sljedeći iz serije webinara o medijskoj pismenosti u Europi, u srijedu 20. siječnja, bit će posvećen statusu medijske pismenosti, njenom položaju u obrazovnom sustavu i nekima od najznačajnijih projekata u Hrvatskoj

Izvor: media-and-learning.eu

U srijedu 20. siječnja u 15 sati održat će se webinar o medijskoj pismenosti u Hrvatskoj.

Seriju webinara o medijskoj pismenosti u Europi organiziraju međunarodno neprofitno udruženje Media & Learning Association i Centar za istraživanje nordijskih medija Nordicom.

Održavaju se jednom mjesečno (od studenog 2020. do lipnja 2021.), a cilj im je podržati sve veći broj organizacija i pojedinaca koji žele pomoći mladima da postanu medijski pismeniji. Ovi webinari otvoreni su za sve koje zanima tema medijske pismenosti, uključujući istraživače, praktičare i kreatore politika.

Uvod u medijsku pismenost i medijski krajolik u Hrvatskoj dat će Robert Tomljenović, potpredsjednik Vijeća za elektroničke medije. Govorit će o statusu medijske pismenosti, njenom položaju u obrazovnom sustavu i relevantnom političkom okviru za medijsku pismenost te predstaviti vodeće aktere i projekte medijske pismenosti u Hrvatskoj, od institucionalnog do civilnog sektora.

Sanja Zanki Pejić, voditeljica festivalskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza, predstavit će Filmsku naSTAVu, interaktivni program za učenike osnovnih i srednjih škola i nastavnike. Na internetskoj platformi dostupni su neprofesionalni kratki filmovi svih filmskih žanrova i raznih nacionalnih kinematografija, uključujući hrvatsku. Platforma je besplatna za upotrebu, a sadrži uvodne video zapise, obrazovne materijale i kvizove te omogućuje stjecanje osnovnog filmskog znanja, razvoj filmske pismenosti i razumijevanje filmskog jezika.

Ana Dokler, glavna urednica portala medijskapismenost.hr i koordinatorica Dana medijske pismenosti predstavit će ova dva regionalno i međunarodno priznata projekta – središnji nacionalni portal za medijsku pismenost i najveći događaj posvećen medijskoj pismenosti u Hrvatskoj, koje su pokrenuli Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

Dr.sc. Igor Kanižaj, stručnjak za medijsku pismenost i izvanredni profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, predstavit će projekt Djeca medija. Riječ je o najvećem projektu medijskog obrazovanja u Hrvatskoj, u sklopu kojega je od 2011. održano više od 1200 radionica za 27.000 sudionika, a koji je nagrađen posebnom nagradom žirija Zaklade Evens za medijsko obrazovanje 2017. Kanižaj je i koautor prvog istraživanja javnog mnijenja o medijskoj pismenosti u Hrvatskoj i koautor Pariške deklaracije o medijskoj i informacijskoj pismenosti (UNESCO).

Moderatorice ovog, kao i ostalih webinara o medijskoj pismenosti u Europi, su Maarit Jaakkola iz Nordicoma i Sally Reynolds iz Media & Learning Association.

Webinar će biti na engleskom jeziku, a za sudjelovanje je potrebno registrirati se putem obrasca.