Ovogodišnji proljetni praznici ponovo su u znaku Filmske naSTAVe, a više od 400 polaznika aktivno sudjeluje u analizi filmova. Nastava će se odvijati od 6. do 10. travnja uživo na online platformi, a uza stručne predavače, očekujemo i brojne goste

Iznimno nam je drago što u više od 400 prijava vidimo mnogo novih, ali isto tako i već poznatih imena i prezimena. To nam potvrđuje da na našoj naSTAVi baš nikad nije dosadno:

„Ovo mi je već 3. ciklus. Super mi je ova vrsta nastave jer se u redovnom obrazovanju premalo prostora posvećivalo medijskoj kulturi koja mene jako zanima i tu sam da ponovim neke stvari, naučim nešto novo, a ponajviše da pogledam odlične filmove jer takve filmove (izuzev današnjeg) teško da ću pronaći i pogledati ovako u svakodnevnom životu. Jako volim filmsku umjetnost i ova nastava mi pomaže da bolje razumijem i kvalitetnije gledam filmove koje gledam i u slobodno vrijeme“, komentira Helena Galovac.

Izidor Bistrović priključio nam se opet: „Bio sam prošli put i bilo mi je jako zanimljivo. Prije toga nisam nikada sudjelovao u nekoj analizi filma, što mi se činilo jako zanimljivim i stvarno je. Stoga sam odlučio i ovaj put sudjelovati kako bih mogao s vama analizirati i učiti o filmu na drugim filmovima“.

Filmsku naSTAVu pohvalila je i profesorica Maja Pranjić Čorak, koja sudjeluje prvi put: „Bila sam veoma intrinzično zainteresirana kao netko tko je (davno već) slušao metodiku filma, a današnjom ste radionicom nadmašili sva moja očekivanja – zanimljivi, edukativni, motivirajući i za nas profesore! Bravo!“

Uza zanimljive filmove i naše predavače, tijekom ovog ciklusa očekujemo čak četiri gosta. Tako je danas na kraju naSTAVe gostovao Ilija Barišić, profesor i autor nagrađene knjige Filmska gramatika videoigara. Predstavio je monografsku knjižicu Tko pjeva zlo ne misli, objavljenu u povodu 50. godišnjice filma Kreše Golika. Sastoji se od nekoliko filmoloških eseja koji valoriziraju i interpretiraju film iz današnje perspektive ili služe kao metodički vodič za njegovo tumačenje novim generacijama gledatelja, a dijelom se pridružuju aktualnim konfabulacijama o sudbini Majerovih i Golikovih likova u kasnijim desetljećima. Zanimljiv dodatak knjižici jest i abecedarij, mala abeceda ključnih banalnih pojmova koji daju posebnu čar, poput gemišta i Moderne grešnice. Knjižica također sadrži pitanja za metodičku obradu, što je vrlo korisno nastavnicima hrvatskog jezika. Polaznici Filmske naSTAVe iskoristili su priliku da upitaju Iliju i o odnosu filma, videoigara i glazbe, što ih je posebno zaintrigiralo.

I predavač Tomislav Šoban ispričao nam je svoj dojam s prvog predavanja proljetnog ciklusa: „Veselje je pripremati analize filmova za novi ciklus Filmske naSTAVe u ovom timu stručnjakinja.  Analize filmova mogu dodatno produbiti percepciju zapažanja i kreativnost kod gledatelja. Veseli me da svojim iskustvom redatelja mogu prenijeti znanja o filmskim pojmovima, koje ujedno smatram poticajnim i inspirativnim za razumijevanjem filmova. Kud sreće da možda još nekom učeniku probudimo interes za neko od filmskih zanimanja ili za to da snimi svoj film. U svakom slučaju, posebno je zadovoljstvo kada shvatim koliki se broj učenika aktivno uključi te svojim interesom i opservacijama oplemeni analize.“

Pred nama su još četiri nastavna dana, a posebno nas veseli što možemo najaviti da će nam se kao gosti pridružiti glumac Frano Mašković, ali i redatelj Đuro Gavran sa psihologinjom Silvijom Stanić. Uz navedene goste, imamo i gošću iznenađenja. 

Za sve dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte na martina.kolaric@hfs.hr