Konferencija je okupila stručnjake s područja filmske edukacije i nastavnike koji su razgovarali o važnosti filmske edukacije u školama.

Konferenciju Film and Media Education u Cluju organizirao je European Film Factory, projekt koji je pokrenuo Francuski institut u suradnji s European Schoolnetom, a u okviru Transilvania International Film Festivala. Filmsku naSTAVu i Four River Film Festival predstavljale su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije, koja je nedavno doktorirala i filmologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Margareta Đordić, profesorica hrvatskog i talijanskog jezika koja vodi Digitalnu filmsku naSTAVu.

European Film Factory je filmska platforma dostupna na 8 jezika za učenike od 11 do 18 godina te njihove nastavnike. Projekt ima za cilj bolje razumijevanje filmskog jezika i filmova koji su obilježili povijest europske kinematografije, a pruža katalog kratkometražnih i dugometražnih filmova uz edukacijske i interaktivne sadržaje. Platformu podržava MEDIA, a vođena je u partnerstvu Francuskog instituta i ARTE Educationa & European Schoolneta.

U ponedjeljak, 26. 7. 2021. održao se simpozij filmske edukacije koji se sastojao od dvaju dijelova:

– ujutro je fokus bio na rumunjskoj situaciji i namjeri da se filmska edukacija uvede u školski kurikulum

– poslijepodne je bilo rezervirano za otvorene diskusije i „studije slučaja“ iz Europe te su se predstavili dobri primjeri uvođenja filmske edukacije u škole

Iznimno veseli činjenica da su programi Hrvatskog filmskog saveza prepoznati kao jedni od najzanimljivijih u ovom području. Na samom simpoziju predstavljeni su Four River Film Festival i Filmska revija mladeži te platforma Filmska naSTAVa. 

Osim prezentacije programa, Ana i Margareta održale su i ogledan sat filmske nastave s nastavnicima iz različitih zemalja Europske Unije. 

„Konferenciju Film and Media Education u Cluju organizirao je European Film Factory, projekt koji je pokrenuo Francuski institut u suradnji s European Schoolnetom, a u okviru Transilvania International Film Festivala. Na konferenciji bile smo u dvostrukoj funkciji. Bile smo govornice na panelu o filmskoj edukaciji, gdje smo – između ostalog – predstavile i dva programa Hrvatskoga filmskog saveza: Four River Film Festival i Filmsku naSTAVu. Usto, na panelu smo odgovarale na pitanja nastavnika iz Rumunjske, kao i iz mnogih drugih zemalja EU, a koji su dijelom Fokus grupe European Film Factoryja. Drugi dan konferencije Margareta i ja održale smo radionicu za nastavnike iz EU Film made by and for students na kojoj smo prezentirale kako radimo s polaznicima naše Filmske naSTAVe, ali i našu digitalnu Filmsku naSTAVu za koju su nastavnici pokazali velik interes, posebice stoga što smo platformu preveli na engleski jezik, a zbog čega je mogu koristiti nastavnici diljem Europe i svijeta. Konferencija je istaknula važnost filmske edukacije na europskoj razini te potrebu za daljnjim radom i umrežavanjem. Vjerujem da smo pokazale da je naša Filmska naSTAVa izuzetno važan i uspješan projekt filmske edukacije te jedinstven u europskim okvirima.“, izjavila je dr. sc. Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i filozofije. 

Hrvatski filmski savez jedan je od vodećih aktera u Republici Hrvatskoj na području filmskog opismenjavanja mladih, kao i nastavnika. Također, svojim programima pruža cjeloživotno obrazovanje (Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić“, Filmske radionice za djecu i mlade u Kraljevici, Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac, Digitalna filmska naSTAVa). 

Važnost sudjelovanja na ovom programu

S obzirom na to da je 2020. godine Hrvatski filmski savez sam pokrenuo online edukativnu filmsku platformu – Filmska naSTAVa koju svojim sredstvima podupiru i Hrvatski audiovizualni centar te Hrvatska zajednica tehničke kulture, u cilju nam je dodatna promocija platforme, kao i promocija hrvatskih filmova mladih koji se nalaze na platformi. Platforma Filmska naSTAVA, koju su Ana i Margareta prezentirale na Transilvania International Film Festivalu, interaktivan je program namijenjen osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima te učiteljima, nastavnicima i profesorima diljem Republike Hrvatske.

Zahvaljujući ovoj platformi, učenici imaju priliku u učionici pogledati raznovrsna nagrađivana filmska djela mladih generacija. Prikazivanjem filmova njihovih vršnjaka, sudionike Filmske naSTAVe, između ostalog, motiviramo na to da se i sami okušaju u filmskom stvaralaštvu.