Posljednjih pet dana u kinu Tuškanac odvijao se zimski ciklus programa Filmska naSTAVA, praćen radionicom animacije za osnovnoškolce. Više od 240 učenika srednjih škola kritički su promišljali, analizirali i interpretirali neposredno odgledane filmove te učili osnove filmskog jezika. Filmski su kurikulum pripremile i vodile dr. sc. Ana Đordić i izv. prof. art. Jelena Modrić, a paralelno se odvijala i radionica animacije za osnovnoškolce pod vodstvom Sare Bernat i Domagoja Bunčića. U osnovnoškolskom programu sudjelovalo je više od 20 učenika.

U naSTAVu su uključeni i gosti iznenađenja. Projekciju višestruko nagrađivana filmskog hita “Stric” pratilo je i gostovanje redatelja Andrije Madrešića i Davida Kapca.

Svjedočili smo velikom broju srednjoškolaca koji argumentirano, pametno te s velikim znanjem i poštovanjem pričaju o filmovima. Rezultat pomnog rada s njima vidljiv je i po pametnim i promišljenim pitanjima koje su mladi postavljali, kao i po tome kako su strpljivo i sa zanimanjem slušali o filmu, procesu rada i o onome što smo našim filmom pokušali reći. To ulijeva nadu u budućnost filma i filmske kulture i upravo je zbog toga Filmska naSTAVa nešto što treba postati obavezna stvar u odgoju mladih, izjavio je Andrija Mardešić, a David Kapac dodao: I još jednom hvala što ste prikazali “Strica, bilo nam je super, klinci su genijalni, imate vrhunski program i super ga vodite.

Osim onih koji su naSTAVu pohađali u kinodvorani, u online izdanje, održano 22. i 23. veljače, uključilo se više od 50 polaznika iz čitave Hrvatske, a vodili su ga profesorica Margareta Đordić, dr. sc. Ilija Barišić, doc. art. Ina Bijelić te dipl. komparatist književnosti i antropolog Uroš Živanović. Online Filmska naSTAVa pokazala se kao odlična prilika za učenike srednjih škola iz udaljenih gradova. Ono što je zajedničko obama formatima jest to što se, uz lica novih sudionika, redovito pojavljuju i bivši polaznici programa, a koji su se i ove godine vratili na utvrđivanje filmskog gradiva.

“Filmska naSTAVa od prvoga je dana na neki način bila moje sigurno mjesto, mogu cijelo vrijeme šutjeti i uživati u filmu i njegovoj analizi, no mogu i trabunjati o svojemu mišljenju i o svakakvim detaljima filma. Nije stvar u tome znaš li ili ne znaš, stvar je u tome želiš li znati ili ne. Filmska je edukacija jedna od vrijednih stvari koje nedostaju u školama, no zato postoji upravo Filmska naSTAVa kako bi nadoknadila znanje o jednoj od najljepših stvari na svijetu ‒ filmu. Ovog su nas ciklusa na velikom platnu dočekali David Fincher, Nikola Tanhofer, Wong Kar-wai, David Kapac i Andrija Mardešić te Thomas Vinterberg. Svaki od filmova publici je poslao neku drugu poruku i ta je raznolikost pridonijela svakodnevnoj analizi i raspravi o filmu. Sudionicima naSTAVe dana su određena pitanja i smjernice po kojima moraju gledati film, a najaktivnije su sudionike, kao i svakoga ciklusa, čekale divne nagrade… Bilo mi je zadovoljstvo sudjelovati na ovome ciklusu, a svakom sljedećem veselim se sve više i više!”
– Vida Novosel, polaznica

Zimskim je ciklusom tek počela proslava 10. godišnjice ovoga jedinstvenoga filmsko-obrazovnog programa. Naime, 10 godina Filmske naSTAVe obilježili smo prigodnim svečanim programom koji se održao 20. veljače u kinu Tuškanac. Uz brojne dosadašnje polaznike, suradnike, filmske profesionalce te uvažene goste, proslavu su uveličali ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl, načelnica sektora za audiovizualne djelatnosti i poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama pri Ministarstvu kulture i medija Vjera Matković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, viša savjetnica za filmsku pismenost pri Hrvatskom audiovizualnom centru Ingrid Padjen Đurić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Nikola Stojadinović te dekan Akademije dramske umjetnosti izv. prof. art. Davor Švaić. Uslijedio je koncert Zagrebačkog orkestra ZET-a, pod ravnanjem dirigenta Hrvoja Pintarića, koji je za ovu priliku pripremio prigodan repertoar filmske glazbe. Publika je imala prilike uživati u glazbenim temama serijala i filmova  Kuda idu divlje svinjeDuh u močvari i Velo misto, Malo misto, uz vokalnu izvedbu Ivana Colarića. Uz oduševljenje publike orkestar je izveo i skladbu Moment for Morricone te bis Samo jednom se ljubi.

Filmska naSTAVa jedini je filmskoedukativni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je pritom potpuno besplatan. Osim primarno srednjoškolcima, program je namijenjen i studentima te srednjoškolskim nastavnicima.

Zajedno sa sudionicima i voditeljima možemo se složiti da svi jedva čekamo proljetni ciklus i filmska iznenađenja koja će nam donijeti!

Vidimo se ponovo u kinu!

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.