Već desetu godinu zaredom učenički je proljetni odmor u znaku Filmske naSTAVe. Pred nama je tjedan ispunjen filmskim analizama i iznenađenjima ispred kinoplatna! Više od stotinu sudionika odlučilo je praznike provesti u kinu analizirajući filmove uz mentorstvo naših voditelja Ane Đordić, Jelene Modrić, Margarete Đordić, Uroša Živanovića, Ine Bijelić i Sonje Tarokić. 

U utorak je, u 10 sati ujutro, Kino Tuškanac otvorilo svoja vrata za više od 160 sudionika proljetnog ciklusa Filmske naSTAVe. Nakon uspješnog zimskog programa, posljednji nastavni ciklus u desetoj godini programa odvija se isključivo uživo, a pohađaju ga učenici srednjih škola, studenti i nastavnici.

U ostatku tjedna očekuju nas uzbudljivi filmski naslovi, nova pitanja, nove spoznaje i novi gosti iznenađenja. I ovaj će put polaznici imati priliku sudjelovati u raspravi s renomiranim hrvatskim filmašima netom nakon kinoprojekcija.

Filmski je kurikulum pomno sastavljen i u ovom ciklusu, a obuhvaća lepezu filmskih naslova bez žanrovskih i rodovskih barijera s naglaskom na različite kinematografije, estetike i stilske epohe. Jedan je od najvažnijih faktora pri sastavljanju plana projekcija upravo relevantnost filmova za poticanje razvoja kritičkog mišljenja mlade kinopublike. 

Uz već dobro poznat format programa, sastavljen od filmskih analiza i interpretacija, zasnovanih na metodici filmske edukacije, pobrinuli smo se i za program namijenjen osnovnoškolcima. 

Nakon radionice animacije na zimskom ciklusu, proljetni je ciklus proširen radioničkim programom koji tematizira dokumentarni film. 

Tijekom sljedećih 5 dana čak će 12 učenika osnovnih škola (od 5. do 8. razreda) uz vodstvo Marinka Marinića (Studio kreativnih ideja Gunja) raditi na dokumentarnim filmskim vježbama i steći teorijska znanja o dokumentarnom filmu. I naši će najmlađi sudionici imati prilike sudjelovati u filmskim analizama, ali i u terenskom praktičnom radu. Kao rezultat radionice, na samom kraju ciklusa biti će završen i zajednički kratkometražni dokumentarni film. 

Zavirite i ovaj tjedan u svijet Filmske naSTAVe putem društvenih mreža Hrvatskog filmskog saveza i službene Facebook-stranice Filmske naSTAVe. 

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova.