Cvrčak i mravica prvi je hrvatski 3D animirani film. Nadahnut je poznatom Ezopovom basnom i bajkom Jean de La Fontainea, Cvrčak i mrav. U kinima je izašao 5. siječnja 2023., a na Filmskoj je naSTAVi prikazan jutros!

U kinima je tijekom prva 3 tjedna prikazivanja film pogledalo više od 30 tisuća gledatelja. Film je dobio preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za gledanje u sklopu nastavnog programa za osnovne škole, a dostupan je i metodički priručnik za nastavnike koji potpisuje profesorica hrvatskoga jezika Marina Zlatarić.

Redatelj filma je Luka Rukavina koji je uz Ronu Žulj i koscenarist filma nastalog prema priči Darka Bakliže. Dizajn produkcije radila je Jadranka Soviček Krpan, dok su na konceptu i dizajnu likova surađivali Manuel Šumberac i Darko Bakliža. Supervizor animacijskog tima i glavni animator je Siniša Mataić. Montažer filma je Roman Cernjak, dok filmsku glazbu i dizajn zvuka potpisuje Vjeran Šalamon. U ulozi korežisera i supervizora postprodukcije je Dino Krpan, ujedno i producent filma, dok je Kristijan Milić supervizor režije.

U plemenitoj priči o toleranciji i suživotu cvrčaka i mrava inspiriranoj Ezopovom basnom, svojim glasovima likove su oživjeli poznati glumci i pjevači Tara Thaller, Marko Petrić, Filip Vidović, Jadranka Krajina, Katarina Madirazza, Dušan Bućan, Dražen Čuček, Damir Martinović Mrle, Luka Petrušić, Domagoj Janković, Ivan Đuričić te Mladen Vasary (pok.)

Po završetku jutarnje projekcije u kinu Tuškanac, na iznenađenje svih polaznika proljetnog ciklusa Filmske naSTAVe pojavio se i redatelj filma Luka Rukavina u društvu glavnog animatora Siniše Mataića.

Uslijedila je naravno, detaljna filmska analiza i razgovor s prisutnim autorima. Polaznici programa iskoristili su priliku za postavljanje raznih pitanja vezanih uz tehnički i kreativni proces koji je doveo do filmskog ostvarenja.