Objavom novih blokova filmova namijenjenih osnovnim i srednjim školama, kolekcija filmova na platformi Filmska naSTAVa prešla je troznamenkasti broj! 

Podsjećamo, Filmska naSTAVa nudi besplatan pregled i edukativni uvod i smjernice u gledanje i analizu  kratkometražnih filmskih djela osnovnoškolskih autora nagrađenih na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece te kratkometražnih filmskih ostvarenja srednjoškolaca nagrađenih na Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu. 

Platforma trenutno sadrži više od stotinu besplatnih nagrađivanih filmskih ostvarenja, njih 61 za osnovnu i 40 za srednju školu. 

Najnoviji filmovi u kategoriji osnovnoškolskog filma dolaze iz produkcija Škole animiranog filma Čakovec iz Čakovca i Foto kino video kluba Zaprešić iz Zaprešića. Zbirka srednjoškolskog filma bogatija je za danskog dobitnika nagrade za najbolji igrani film na 27. Filmskoj reviji mladeži i 15. Four River Film Festivalu

Pročitajte komentare žirija Filmske revije mladeži, Four River Film Festivala i Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u nastavku teksta i saznajte zašto su upravo ovi filmovi zaslužili mjesto na našoj platformi!

MOZAK NA PAŠI (4′), 2021. , Škola animiranog filma Čakovec

Film na pomalo bizaran način prati zaigrani mozak jedne djevojčice kojoj je dosadno na nastavi. On odluči pobjeći i zabaviti se najbolje što zna. Pronalazi aktivnosti koje ga vesele, daju mu poticaj, više ili manje. No, hoće li mu ta zabava dosaditi. Neobični i sasvim neočekivani protagonisti ovog filma podsjetili su nas da je za stvaralaštvo potreban i dobar odmor. Izvrsno animiran film zaokružene priče u kojem se vidi sva maštovitost glavne autorice, ali i predanost cijele filmske ekipe.

RAZLIČITOST SPAŠAVA (3′), 2022., Foto kino video klub Zaprešić

U filmu se radi o obitelji Glistić koja se sastoji od mame, tate i bebe gliste. Beba glista po imenu Glistić ne zna puzati, već se kotrlja pa ga mama i tata Glistić pošalju u školu. Na kraju se Glistiću isplatilo kotrljanje jer je svojom brzinom spasio život sebi i mnogim drugima. Izrazito simpatičnog dizajna likova i raskošne scenografije koji nas je osvojio humorom, ali i važnom, nedvosmislenom porukom te nam pokazao da nas čak i gliste imaju čemu naučiti.

SJENE (5′), 2022., Foto kino video klub Zaprešić

Sjene je humorističan i zanimljiv film za djecu i odrasle. Radnja se odvija u gradu gdje se dvoje mladih sudare. Pritom se zaljube, a kasnije shvate da su zamijenili sjene. Uzaludnim pokušajima da pobjegnu od tih sjena, oni se ponovo sretnu. Kada se sretnu, sjene se zamijene i oni žive sretno do kraja njihovih života. Zbog hrabrog iskoraka korištenjem 3D tehnike, ali i zbog maštovite priče, posebno priznanje dodjeljujemo filmu Sjene.

DOSADA (9′), 2021., Viktor Gelbek, Danska

Dnevna rutina ponavlja se previše puta. Ustani, jedi, gledaj filmove, jedi, idi u krevet, ponovi. Dosada vas obuzme i mašta podivlja. Ovo zahtijeva akciju. Tko kaže da monotonija ne može biti itekako uzbudljiva? Osobito protegne li se na dane kada se čovjek nađe u svima dobro znanoj karanteni. Jedna obična soba iznenada postane poprištem žestokog akcijskog trilera u kojemu protivnik ima glavu jastuka. Majstorski režiran film u kojem ništa nije kako se čini ili, posve suprotno, sve je onako kako se zamišlja. Sjajno!