Filmska naSTAVa bogatija je za nove filmske naslove osnovnoškolskih i srednjoškolskih autora! Riječ je o filmskim ostvarenjima nagrađenim na prošlogodišnjim revijskim programima Hrvatskog filmskog saveza: 60. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, 27. Filmskoj reviji mladeži & 15. Four River Film Festivalu.

Novi blok animiranog filma namijenjen je filmskoj nastavi za srednjoškolce, a sadrži tri nova filmska naslova nagrađena na prošlogodišnjoj Filmskoj reviji mladeži i Four River Film Festivalu.

“Ari” (Animation School, 6 Bab Sharq, Egipat) proglašen je najboljim animiranim filmom, a približava nam priču o važnosti provođenja kvalitetnog vremena s djecom te načinu na koji ljubav i pažnja utječu na razvoj djeteta. “U samo nekoliko minuta moguće je osjetiti sve, i djetetovu ljubav i onu roditeljsku. Kao i darovitost autora.”, naglasili su članovi žirija. 

Dva nova animirana naslova dolaze iz produkcije Foto kino video kluba Zaprešić. Dobitnik nagrade za najboljeg montažera liričan je animiran rad “Mislim da si jednom” uz glazbenu podlogu prepjeva pjesme Jadranke Stojaković Što te nema. “Impresivnom stop- animacijskom tehnikom, autorica nam na atmosferičan način prenosi emocije koje nas vežu uz vječni odlazak bliskih.“

“Televiziran”  je promišljena i analitička kritika društva preopterećenog medijskim utjecajem, zaokružena impresivnom animacijskom tehnikom i kreativnim postupcima. Dobitnik je nagrade za najbolji animirani film. “Autori nam prenose svoje viđenje osobe ispranog mozga putem televizije, kao i uspješan povratak socijalnoj interakciji, napuštanjem loših obrazaca i životnih navika.”

Kategorija osnovnoškolskog filma sada je obogaćena novim filmovima slobodnog stila. 

“Influenceri i ja” donosi priču o utjecajima i uzorima. Svoj stav o influencerima starija sestra Tena ispričala je kroz svoju mlađu sestru Magdu. Kako to biva kod mlađih sestara, Magda ulazi u Teninu sobu i upoznaje se s njenim glazbenim ukusom i stvarima koje Tena voli. Tko su sestrini uzori i može li starija sestra također biti nekakav uzor? Mala Magda pokušava nas uvesti u svijet kvalitetnih uzora. Hoće li uspjeti? Film je dvostruko nagrađen na 60. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i to 2. nagradom stručnoga ocjenjivačkog suda i 2. nagradom ocjenjivačkog suda djece. “Cjelovito, jasno i mudro formulirano stajalište o fenomenu influencera dodatno dobiva na vrijednosti duhovitim odabirom glavne protagonistice”, istaknuo je žiri.

“Virtualna šetnja školom” pokušava premostiti strah prelaska učenika četvrtoga razreda u više razrede. Filmsko ostvaranje približava učionice predmetne nastave i ozračje u njima. Dvostruko nagrađen 1. nagradom stručnoga ocjenjivačkog suda i 1. nagradom ocjenjivačkog suda djece na 60. Reviji  hrvatskog filmskog stvaralaštva djece opisan je od strane ocjenjivačkog suda kao originalan i maštovit pristup dobro poznatoj temi koji uspijeva školsku nastavu prikazati kao uzbudljivu pustolovinu. 

Pratite Digitalnu filmsku naSTAVu i dalje jer do početka prosinca obogaćujemo platformu s mnoštvom novih naslova za osnovnoškolce i srednjoškolce!