Između ispita i školskih obaveza pronađite vrijeme za odlične nagrađivane naslove za osnovnu i srednju školu.

Osnovnoškolci mogu uživati u novom bloku dokumentarnog filma Živjeti umjetnost filmske skupine iz Osnovne škole Rudeš koji je na 61. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva osvojio prvu nagradu ocjenjivačkog suda djece. Živjeti umjetnost inspirativna je priča o djevojci Marti, koja pokazuje veliku ustrajnost i ambiciju te niže uspjeh za uspjehom u plesu, glumi i glazbi. 

Srednjoškolci će imati priliku pogledati filmove vrlo aktualnih i važnih tema koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Početak bloka donosi film Bestijarij, potresnu priču o vršnjačkom nasilju, razmišljanju žrtava, ali i njihovih nasilnika. Film je nastao u produkciji Srednje škole Edouart Herriot iz Francuske, a na 16. Four River Film Festivalu osvojio je glavnu nagradu, Grand Prix.

Film pokazuje da se međuljudski odnosi u današnjem svijetu mogu svesti i na životinjsku razinu u borbi za opstanak u vremenu dehumanizacije društva.” izjavio je žiri prilikom uručivanja nagrade.

Osim Bestijarija, u ovom bloku donosimo i višestruko nagrađivani film Nisam kao oni u produkciji Kijevskog nacionalnog sveučilišta za kazalište, film i televiziju I. K. Karpenko-Kary iz Ukrajiine. Film je na 16. Four River Film Festivalu osvojio nagradu za najbolji igrani film, nagradu za najbolju kameru te Žutu zastavu, posebnu nagradu koja se dodijeljuje svake godine filmu koji na najbolji način osuđuje mržnju ili bilo kakav oblik nasilja.

Ovaj film za nas je dirljiv prikaz nerazjašnjenih emocija pojedinca. Zbog okoline u kojoj se nalazi, glavni lik preispituje svoj identitet i odluke. Nešto s čime se nažalost previše mladih danas susreće.” slušali su autori ogrnuti Žutom zastavom.

Svi mladi filmoljupci – ili oni koji se tek upoznaju s filmom, bacite se na posao! Do novih blokova je još malo, a do tad uživajte u nova tri filma!

Platforma Digitalna filmska naSTAVa nudi besplatan pristup preko stotinu filmskih naslova i metodičkih priručnika namijenjenih održavanju nastave filma u osnovnim i srednjim školama. Učenici mogu podijeliti svoje dojmove ili postavljati pitanja putem komentara na platformi. Pridružite se filmskom obrazovanju i otkrijte nove filmove mladih autora na filmskanastava.hfs.hr

Digitalnu filmsku naSTAVu financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za elektroničke medije.